T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO’nun Troya’yı Dünya Mirası Listesi’ne eklemesinin 20. yılı olması dolayısıyla 2018’i “Troya Yılı” ilan etti. Bu kapsamda 2018’de bakanlıklar ve diğer tüm kurumlar sempozyumlardan fuarlara kadar birçok etkinlik düzenlerken “Troya Hazineleri – Asırlık Hasret” isimli belgesel de aynı yıl izleyicisiyle buluştu. Kültür ve Turizm Bakanlığının desteklediği, yönetmenliğini Nihal Ağırbaş’ın yaptığı, senaryosunu Ömer Erbil’in yazdığı, Nurol Holding ve TÜMAD Madenciliğin ana sponsor olduğu 76 dakikalık filmin hem sinema hem de belgesel tarafı bulunuyor. Yapım Çanakkale Valiliğince de özel ilgiyle desteklendi. İstanbul ve Çanakkale’nin ardından üst düzey katılımla Ankara’da TBMM’de de gösterime sunulan belgesel ile TBMM tarihinde ilk kez böylesi bir organizasyona imza atıldı.
Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann, Osmanlı Devleti’nden 1870’de Troya’da kazı izni aldı. Troya hazineleri 1873’te, kazı protokolüne uyulmayarak Schliemann tarafından önce Yunanistan’a daha sonra Almanya’ya kaçırıldı. Osmanlı Devleti bilinenin aksine eserlerin peşini bırakmayarak Yunanistan’a dava açtı ancak sonuç alamadı. Yağmalanan eserler, bir asırdır ana vatanına hasret.
Troya Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Doç Dr. Ali Sönmez ile Arkeolog Nezih Başgelen filmin danışmanları arasında yer aldı.
Troya Hazineleri – Asırlık Hasret Belgeseli’nin tamamını aşağıdaki ekrandan seyredebilirsiniz: