Madencilik Türkiye Dergisi tarafından hazırlanan doğa ve çevreyle uyumlu madencilik faaliyetleri serisi, dünyanın hiçbir yerinde madencilik yapılmıyormuşçasına, ülkemizdeki madencilik faaliyetlerine karşı negatif duruş sergileyenlerde farkındalık oluşturmak adına dünyadan çeşitli örnek görüntülerin yer aldığı bir yazı dizisidir. Bu vesileyle de madencilik ve çevre uyumuna inanmayanları düşünmeye davet ediyoruz.
Yazı dizisinin ilk bölümü: Doğa ve Çevreyle Uyumlu Madencilik Faaliyetleri-1
Malartic Altın Madeni, Québec, Kanada
Malartic Altın Madeni Kanada’nın faal durumdaki en büyük açık ocak altın madeni işletmesi. Siyanür kullanılarak altın ve gümüş üretilen madende açık ocakta 2029, yer altında ise 2039 yılına kadar üretim planlanıyor. İşletme Québec’in Abitibi Altın Kuşağı’nın kalbinde, 3500 nüfuslu Malartic Kasabasının hemen yanında bulunuyor. Etrafı ormanlarla çevrili bu altın madeni 2 km uzunluğunda, 900 metre genişliğinde ve 380 metre derinliğinde büyük bir açık ocağa sahip. İşletmeci şirket tarafından maden ömrünün bitiminde ocakların rehabilite edilerek yeniden doğaya kazandırılması için proje oluşturuldu ve bu proje Kanada Doğal Kaynaklar ve Orman Bakanlığı tarafından onaylandı. Madenin hemen yanı başındaki kasabada tarihi binalar, mineraloji müzesi, golf sahası, kamp alanları ve daha pek çok doğal aktivite alanları mevcut.
İncelemek isteyenler için koordinat.
Carrara Mermer Ocakları, Toskana, İtalya
İtalya’nın üzüm bağlarıyla meşhur Toskana bölgesi aynı zamanda İtalya’daki en ünlü mermer ocaklarına da sahip. Bölgedeki Carrara kenti beyaz mermerleriyle meşhur. Sahilden bakıldığında dağlarda kilometreler boyunca mermer ocaklarının görülebildiği bölgedeki madencilik faaliyetleri ile dünyanın birçok ülkesine yüksek katma değerli ve yüksek fiyatlı ürünler satılarak bölge ekonomisine katkı sağlanıyor. Carrara aynı zamanda bir turizm kenti. Turizm ve maden faaliyetlerinin bir arada yürütüldüğü kentte Pisa Kulesini ve Carrara Mermer Ocaklarını bir arada gezebileceğiniz ve ocaklardaki üretim yöntemleri ile kullanılan makineleri inceleyebileceğiniz turistik turlar düzenlendiğini biliyor muydunuz?
İncelemek isteyenler için koordinat.
Hambach Linyit Madeni, Elsdorf, Almanya
Bir milyon nüfuslu Köln şehrine 35 km mesafede yer alan bu linyit ocağında faaliyet 1978 yılında başladı. Madenin etrafında üç tane de termik santral bulunmaktadır. Derinliği 411 metreyi bulan açık ocak işletmesinde üretilen kömür ile Almanya’nın toplam elektrik ihtiyacının yüzde beşinin karşılandığı dönemler olabiliyor. Ocağın faaliyet gösterebilmesi için iki kasaba ve mevcut otobanın yeri değiştirildi. Ayrıca bu linyit ocağı açık hava müzesi haline getirilerek etrafına seyir noktaları ve bilgi panoları yerleştirilmiştir. Bu şekilde faaliyet halindeki bir ocağın ilgi çekici turistik bir alana dönüştürülmesi sağlandı. İnsanlar özellikle dünyanın en büyük iş makinalarından olan dev ekskavatörleri çalışırken görmeye gelmektedir. Diğer taraftan üretimin sona erdiği alanların doğaya yeniden kazandırılması çalışmaları da sürmektedir.
İncelemek isteyenler için koordinat.
Sitemizde yer alan diğer iyi uygulama örnekleri için tıklayın.
MadenProfesyonelleri.com admini