Zonguldak kömür havzasında 1840’tan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçlerin sergilendiği Türkiye’nin ilk Taşkömürü Maden Müzesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2016 yılının aralık ayında hizmete girdi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessesesi’ne ait eğitim ocağının yanında yer alan maden müzesi, ziyaret edenlere eşsiz bir deneyim fırsatı sunuyor.
Aralık 2016 tarihinde ziyarete açılan müze, kapalı müze sergi alanları, bahçe teşhir alanı, “Maden Şehitleri Anıtı” ve “Kömür Deneyim Ocağı” olmak üzere yaklaşık 7000 m² alan
üzerine inşa edilmiştir.
1840’lı yıllardan bu yana kömür üretiminde kullanılan araç ve gereçler, kömürden elde edilen ürünler, karbonifer fosiller, harita ve film gibi materyaller sergilenerek madencilik tarihine ışık tutulmaktadır.
Ayrıca müze içerisinde ziyaretçilerin ilgisini çekebilecek çeşitli aktiviteler de mevcuttur. Özellikle miniklerin keyifli vakit geçirebilecekleri ve yetişkinleri de eski dönemlere götürebilecek “Patlatma Simülasyonu“, “Eski Radyo Anonsu“, “Kömür Deneyim Ocağı” gibi interaktif alanlar bulunmaktadır.
Taşkömürünün ekonomik, kültürel ve sosyal hayata katkılarına da tanıklık edeceğiniz müzede, simülasyonlar, maketler ve dokunmatik ekranlar ile kömürün yer altından gün yüzüne çıkarılması süreçleri de canlandırılmaktadır.
“Zonguldak’ın derin toprakları altındaki servet-i madeniyye ne kadar kıymetli ise, bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.” Mustafa Kemal ATATÜRK
Zonguldak Maden Ocağı Aktiviteleri
Kömür Deneyim Ocağı
Kömür deneyim ocağında yerin yüzlerce metre altına inen asansörün içerisinde hissettirecek simülatörü deneyimleyebilirsiniz. Asansörün ardından gerçek bir maden ocağına geçiş yapıp galeri boyunca yürüyebilirsiniz. Bu sayede gerçek bir madeni deneyimleme şansına sahip olabilirsiniz.
Patlatma Simülasyonu
Özellikle çocukların ilgisini çekebilecek bir aktivite olan patlatma simülasyonu, sanal bir video duvarında maden içerisine dinamit lokumları yerleştirildiğini gösteriyor ve ziyaretçinin önündeki butondan basıldığında sesli ve görüntülü olarak patlatma gerçekleştiriliyor.
Eski Radyo Anonsu
Aktif kullanımında eğitim ve iletişim amaçlı faydalanılmış pek çok radyo araçları müzede sergilenmektedir. O dönemin ses kayıtlarını ve müziklerini dinleyebileceğiniz anons cihazı da ilgi çekici bir deneyim olarak ziyaretçilerini bekliyor.
Zonguldak Maden Müzesi Ziyaret Saatleri:
Zonguldak Maden Müzesi, yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı olup; hafta içi 08.30 – 18:00, hafta sonu ve resmi tatillerde 10:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Zonguldak Maden Müzesi Web Sitesi: www.zonguldakmadenmuzesi.com
MadenProfesyonelleri.com admini