Akıllı Telefonlar İçerisinde Bulunan Madenler

0
5676

Mobil cihazlar ve diğer yüksek teknoloji ürünü iletişim cihazlarının (Akıllı Telefonlar) MADENCİLİK OLMADAN VAR OLMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR. Elektronik aksam, ekran, batarya, hoparlör gibi bileşenler başta olmak üzere bir mobil cihazda bulunan tüm bileşenlerin yarısından fazlası madencilik faaliyetleri ile üretilen ham ya da yarı işlenmiş materyallerden yapılmıştır. Kullanılan bazı malzemeler diğer emtiaların üretiminden ya da işlenmesi ile yan ürün olarak elde edilebilir. Örneğin, boksit alüminyum içeriği için üretilmektedir. Ancak alüminyum üretim safhasında galyum da elde edilmektedir. Aşağıda göreceğiniz resimler mobil cihazlarda kullanılan bazı minerallerin kaynak cevherlerini göstermektedir.

Ekran

Mobil cihazların ekranı oldukça dayanıklı yapıdadır. Bunun nedeni cam imalatçılarının temel hammaddeler olan Silika, Kum ve Seramik malzemelerini birleştirdikten sonra karışıma Potasyum eklemesidir.

İndiyum-kalay-oksit tabakaları ekranda yer alan transparan iletim devrelerinin üretiminde kullanılır. Kalay aynı zamanda mobil cihazın devre kartı üzerindeki lehimlerde kullanılan bir malzemedir ve birincil kaynağı Kasiterit’tir.

Galyum, LED aydınlatmada kullanılır. Galyumun ana kaynağı Boksit’tir.

Mobil cihaz ekranlarında yer alan iletken kaplamalarda İndiyum kullanılır. Ekran ve LED’lerde ise germanyum kullanımı mevcuttur. İki mineralin kaynağı da Sfalerit’tir.

Elektronik Aksam ve Devreler

Mobil cihazlardaki Bakır içeriği diğer metallerden çok daha fazladır. Elektrik ve ısı iletme özelliğine sahip olan bakırın kaynak minerali Kalkopirit’tir.

Kompozit devrelerdeki gümüş bazlı mürekkepler, cihaz içerisinde elektrik iletim devreleri oluşturur. Birincil Gümüş kaynağı ise Tetrahedrit’tir.

Yer kabuğunda yaygın olarak bulun Silikon’un temel minerali Kuvars’tır. Silikon entegre devrelerin temelini oluşturmaktadır.

Ana cevheri Arsenopirit olan Arsenik, mobil cihazlarda radyo frekansı ve güç arttırıcı olarak kullanılır.

Tantalitten elde edilen Tantal, voltajı düzenlemek amacı ile kapasitörlere eklenir. Aynı zamanda cihazın ses kalitesini arttırmakta kullanılır.

Wolframit’ten elde edilen Tungsten mobil cihazlarda soğutucu olarak kullanılır. Aynı zamanda mobil cihazlardaki titreşim özelliği için ağırlık sağlar.

Batarya

Spodumen ve tuzlu sular, lityum iyon pillerin katotlarında kullanılan Lityum kaynaklarıdır.

Grafit, elektrik ve ısı iletme özelliği nedeniyle lityum iyon pillerin anotlarında kullanılır.

Hoparlör ve Titreşim

Bir nadir toprak elementi olan Bastnazit, hoparlörlerde, mikrofonlarda ve titreşim sağlayan motorlarda kullanılan mıknatısların üretiminde kullanılır.

Akıllı Telefonlar İçerisinde Bulunan Madenler

Benzer içerikler için tıklayın